Wizyta w restauracji to nie tylko okazja do skosztowania przepysznych dań. To również szansa, aby pochwalić się dobrymi manierami. Bez względu na to, czy wybierasz się do lokalnej knajpy, czy do ekskluzywnego lokalu – savoir-vivre’u zawsze obowiązuje. Odpowiednie zachowanie przy stole świadczy o szacunku wobec innych gości, personelu i miejsca. Zapraszamy do zapoznania się z praktycznym przewodnikiem po czterech najważniejszych zasadach, które pozwolą Ci z klasą cieszyć się posiłkiem w restauracji!
1. Wchodzenie do restauracji: pierwsze wrażenie ma znaczenie
Przy wejściu do restauracji nie powinno się przepychać. Jeśli lokal oferuje obsługę kelnerską, poczekaj, aż ktoś wskaże Ci stolik. A jeżeli jesteś w towarzystwie – nie zapominaj o drobnych gestach uprzejmości, takich jak przepuszczenie kobiet przodem czy pomoc seniorom. Już na tym etapie możesz pokazać, że dobre maniery nie są Ci obce.
2. Menu i zamawianie: jak nie popełnić faux-pas?
Daj sobie chwilę na spokojne zapoznanie się z menu. Nie czytaj karty w pośpiechu, a jeśli coś jest dla Ciebie niejasne, zapytaj obsługę o szczegóły. Wybierając potrawy, warto dostosować się do charakteru spotkania. Przykładowo na biznesowym obiedzie unikaj zamawiania dań, którymi można łatwo się pobrudzić.
Dobrym pomysłem jest również wcześniejsze zapoznanie się z menu, zwłaszcza jeśli należysz do grona niezdecydowanych osób. Przykładowo Bistro na Talerzu udostępnia swoją ofertę na stronie internetowej (https://bistronatalerzu.pl/ostrow-wielkopolski/), dzięki czemu zawsze wiesz, co czeka na Ciebie w lokalu.
3. Komunikacja z obsługą: uprzejmość przede wszystkim
Zachowanie odpowiednich manier wobec obsługi to absolutna podstawa. Nigdy nie krzycz głośno do kelnera ani nie machaj ręką, aby zwrócić na siebie uwagę. Jeśli potrzebujesz pomocy, poczekaj, aż dana osoba będzie wolna – nie będzie rozmawiać z innymi gośćmi czy sprzątać stolików. Pamiętaj również o używaniu zwrotów grzecznościowych, takich jak „proszę” i „dziękuję”. To małe gesty, które wiele mówią o Twoim podejściu do innych.
4. Jedzenie: zasady savoir-vivre’u podczas posiłku
Po pierwsze, jedz w umiarkowanym tempie, dostosowując się do reszty gości. Nie zaczynaj posiłku, zanim wszyscy przy stole nie otrzymają swoich dań. Po drugie, unikaj rozmawiania z pełnymi ustami – nawet jeśli dyskusja jest ekscytująca, poczekaj, aż przełkniesz jedzenie. Po trzecie, nie wydawaj głośnych dźwięków podczas jedzenia, takich jak siorbanie czy mlaskanie, ponieważ mogą być nieprzyjemne dla innych.