Jak długo parzyć kawę? Zalecenia dopasowane do różnych metod parzenia kawy

Dla wielu z nas kawa jest napojem, który nie tylko pobudza oraz dodaje energii, ale także zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Aby jednak przygotować napar, który najlepiej oddaje charakter wykorzystanych ziaren, konieczne jest odpowiednie dobranie parametrów takich jak między innymi czas zaparzania. Jak długo zatem powinno trwać parzenie kawy, by gotowy napój gwarantował nam wyjątkowe doznania smakowe? Na to pytanie odpowiadamy w poniższym artykule.

Odpowiednio dobrany czas parzenia kawy – sekret wyjątkowego smaku i aromatu

Wraz z poznawaniem świata kawy na sklepkawa.pl i sięganiem po napary pochodzące z różnych miejsc, zaczyna docierać do nas to, jak bardzo odmiennie może smakować kawa w zależności od użytej odmiany ziaren i wykorzystanej metody parzenia. Często zdarza się, że gdy spróbujemy napoju, który wyjątkowo nam posmakuje, zechcemy samodzielnie odwzorować jego specyfikę. Aby to zrobić, dobierzemy więc taką samą odmianę kawy i powielimy metodę parzenia zastosowaną do przygotowania napoju.

W takiej sytuacji bardzo prawdopodobne jest jednak, że kawa będzie smakowała inaczej niż napar, którym tak bardzo się zachwyciliśmy. Co zatem ma jeszcze wpływ na efekt końcowy? Jednym z niezwykle istotnych czynników jest tutaj czas parzenia kawy.

Czas parzenia kawy – jak wpływa na smak naparu?

Jeśli nie mamy dużej wiedzy na temat kawy, może nam się wydawać, że czas parzenia nie odgrywa aż tak istotnej roli w procesie przygotowywania naparu. Wszystkie składniki ziaren i tak trafią w końcu do gotowego napoju. Czy takie podejście jest słuszne? Zdecydowanie nie.

To, ile czasu będzie trwało parzenie kawy we french pressie, po turecku czy w dripie, wpłynie na ekstrakcję (wyodrębnianie się składników), a więc także na ostateczny smak napoju. Jeśli cały proces potrwa zbyt krótko, smak naparu może być kwaśny i niepełny. Za długi czas parzenia sprawi natomiast, że kawa będzie nadmiernie gorzka i płaska w smaku.

Ile powinno trwać parzenie kawy?

Odpowiedź na pytanie o to, ile powinniśmy zaparzać napar, warto zacząć od tego, że nie przy każdej metodzie musimy w ogóle zastanawiać się nad tą kwestią. W przypadku parzenia kawy w kawiarce lub w ekspresie https://sklepkawa.pl/pl/c/Ekspresy-i-akcesoria/335 napój będzie bowiem gotowy wtedy, gdy wypłynie do górnej komory urządzenia i zacznie bulgotać lub gdy trafi prosto do naszej filiżanki.

Co jednak, jeżeli interesuje nas parzenie kawy bez ekspresu i kawiarki, na przykład przy pomocy french pressa, aeropressa lub dripa? W takich sytuacjach powinniśmy zapoznać się z zaleceniami dotyczącymi czasu przygotowania naparu według konkretnej metody. Musimy jednak pamiętać o tym, że podane wartości są przybliżone i zawsze warto próbować samodzielnie znaleźć sposób parzenia, który będzie nam idealnie pasował.

Ile powinno trwać parzenie kawy we french pressie?

French press to urządzenie, które przypadnie do gustu między innymi miłośnikom parzenia kawy po turecku. Cały proces przygotowywania naparu jest tu bardzo prosty. Wystarczy bowiem zalać zmielone ziarna wrzątkiem, odczekać chwilę i odcedzić fusy. Ile jednak powinno trwać parzenie kawy we french pressie? Dobrym punktem wyjścia będą tu 4 minuty. Warto jednak spróbować nieco przedłużyć ten czas i sprawdzić, jak smakuje nam tak przygotowany napar.

Ile powinno trwać parzenie kawy w aeropressie?

Kolejnym dość popularnym przyrządem służącym do parzenia kawy jest aeropress. W tym przypadku trudno jest określić jednak to, ile czasu powinniśmy przygotowywać napar – wiele zależy tu bowiem od naszych preferencji. Jeśli chcesz spróbować zaparzyć kawę w aeropressie, polecamy zacząć od niecałych 2 minut parzenia i 30 sekund wyciskania.

Ile powinno trwać parzenie kawy w dripie?

Jedną z metod zyskujących w ostatnim czasie na popularności jest parzenie kawy przez filtr papierowy. Wykorzystanie dripa pozwala bowiem na przygotowanie aromatycznego i niezwykle smacznego naparu. Ile czasu powinno się parzyć kawę przy wykorzystaniu dripa V60? Zwykle jest to około 2,5-3 minuty. Warto pamiętać, że w czas ten wliczone jest 30 sekund preinfuzji, czyli rozgrzewania ziaren przy pomocy odrobiny gorącej wody.

Nie tylko czas parzenia – co jeszcze wpływa na smak kawy?

Czas zaparzania kawy to bez wątpienia jeden z kluczowych czynników wpływających na ostateczny smak i aromat napoju. Warto jednak pamiętać o tym, że nawet jeśli do perfekcji opanujesz każdą z metod przyrządzania naparu, osiągnięcie pożądanego przez Ciebie efektu końcowego nie będzie możliwe, jeżeli nie wykorzystasz odpowiednio dobranych ziaren, a w niektórych sytuacjach także właściwego sprzętu. Jeśli zależy Ci na tym, by każdego dnia móc rozkoszować się wyjątkowymi doznaniami smakowymi, warto więc wyposażyć się we wszystkie niezbędne artykuły.

Dodaj komentarz